top of page

El paradís de les paraules

En 2021, amb motiu del X aniversari del llançament del disc, Carles Dénia reedita en un nou format i so El Paradís dels paraules, interpretat en molt poques ocasions en els escenaris, i que, junt al Cant Espiritual, és el seu projecte més personal, premiat i reconegut per la crítica.

 

En El paradís dels paraules, Carles Dénia posa veu i música als exquisits versos (adaptats de l'àrab al valencià per Josep Piera) dels poetes andalusins que van viure en els actuals territoris valencians.  Aquests poetes “valencians” dels segles IX-XIII són clàssics de la literatura que encara s’estudien en els països de llengua àrab. Són els nostres clàssics abans dels nostres clàssics (March, Martorell, Roiç de Corella, Isabel de Villena...) i que el públic valencià quasi desconeix. Formen part de la nostra història, d’una cultura que vam ignorar i oblidar després de la conquesta de Jaume I.

 

 

Pur hedonisme en les paraules, i també en la música -del jazz a les músiques tradicionals- amb la qual Dénia reviu aquell paradís perdut. Melodies i mètrica es fonen en un espectacle ple de sensibilitat i de passió que commou  l'espectador.

 

La crítica ha dit:

“El paradís dels paraules és el nostre Sgt. Pepper’s. La nostra llegenda del temps… L'efecte és màgic… Hi ha discos que són realment obres d'art, perquè s'expliquen per ells mateixos” 

Enderrock

 

“No hi ha escapatòria possible davant la bellesa d'un treball tan imponent, mercurial i salvatgement lliure”

Efe eme

 

“Des d'una total llibertat, ha sabut atraure's fins a les seues ribes, en aqueix territori on es creuen alegrement els cants del nord i els del sud, Cant d'Estil, la forma autòctona valenciana, i els vents aflamencats formant un caldo de cultiu que convida al mulla-mulla”

Babelia, El País

 

“El paradís dels paraules s'escapa de qualsevol intent de definició. No cal nomenar estils davant una música tan polièdrica que convoca en la ment de cada espectador imatges i referents contrastats”

Sons de la Mediterrània

 

“Carles Dénia ha emprat tota la seua bateria de recursos expressius en els quals ha bolcat tot el seu bagatge i experiència musical. El resultat és un so extraordinari pròxim a la perfecció”

Los sonidos del planeta azul

CARLES DÉNIA: cant, guitarra, composició i direcció musical
ALEIX TOBIAS: percussions i cors
PAU FIGUERES: guitarra i cors
GUILLEM AGUILAR: baix i cors
CARLOS MONTFORT: violí i cors

Premis i nominacions

Millor Disc Folk de 2011 (Revista Sons de la Mediterrània)

Premi Ovidi al Millor Disc 2011

Premi Ovidi als Millors Arranjaments 2011

Un dels millors discs de la dècada (Revista Enderrock)

bottom of page